Tydzień Zdrowego Odżywiania
W tym roku szkolnym Tydzień Zdrowego Odżywiania rozpoczęliśmy
pod hasłem Wiosną po zdrowie.
Nasza akcja trwała tydzień, zaczęła się w środę 21 marca podczas pierwszego dnia wiosny. Wszystkie klasy przygotowały krótkie prezentacje w wybranej przez siebie formie na temat wylosowanych wcześniej warzyw lub owoców i miały okazję zaprezentować się podczas wspólnego apelu. Prezentacje cieszyły się dużym zainteresowaniem, uczniowie wykazali się dużą kreatywnością oraz poczuciem humoru.
W czwartek 22 marca wszyscy uczniowie podczas przerwy śniadaniowej mogli poczęstować się pysznymi owocami. Natomiast piątek był dniem sprawdzenia wiedzy dotyczącej zdrowego trybu życia w formie rebusów, zagadek, krzyżówek i wykreślanek.
Natomiast w poniedziałek podczas zajęć świetlicowych uczniowie przygotowywali prace plastyczne dotyczące zdrowego odżywiania pt. „Zdrowy talerz”. Wszystkie prace wykonane przez uczniów można obejrzeć w holu naszej szkoły oraz świetlicy szkolnej.
We wtorek 27 marca uczniowie mieli możliwość zakupu jogurtu owocowego. Stoiska „Witaminka” zarówno we wtorek jak i w kolejne dni cieszyło się ogromnym powodzeniem.
Środa była dniem kanapek, sałatek, soków oraz owocowych szaszłyków. Uczniowie pod czujnym okiem wychowawców wspólnie przygotowywali tak ważne drugie śniadanie.
Nasza tygodniowa akcja cieszyła się dużym powodzeniem i zaangażowaniem ze strony uczniów i nauczycieli mamy nadzieję, że po raz kolejny udało się nam zwrócić uwagę na to, jak ważne dla naszego zdrowia jest odpowiednie odżywianie.
Opiekunki Samorządu Uczniowskiego